Εκδήλωση βράβευσης Στελεχών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής

ΥΝΑΝΠ Γιάννης Πλακιωτάκης: Η Ελλάδα πράττει το αυτονόητο. Προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της
ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΛΣ
Share:    

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκδήλωση στην οποία τιμήθηκαν οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για την προσφορά τους στην διάσωση ανθρώπων, στην φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς και στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος στην θάλασσα.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης: «Σήμερα τιμούμε το θάρρος και την αποφασιστικότητα των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος που επιχειρούν καθημερινά σε όλες τις Ελληνικές θάλασσες διασώζοντας χιλιάδες ανθρώπους, καταπολεμώντας το οργανωμένο έγκλημα».

Εξάλλου στην ίδια εκδήλωση ο κ. Πλακιωτάκης βράβευσε και πέντε σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας για το θάρρος τους, καθώς διέσωσαν δεκάδες συνανθρώπους τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ειδικότερα στην διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Κεντρικοί Λιμενάρχες και Λιμενάρχες του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και στελέχη του που επιχειρούν κυρίως στην ίδια περιοχή, με πλωτά μέσα και περιπολικά ανοικτής θαλάσσης.

Επίσης τιμήθηκαν για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην προστασία των θαλασσίων συνόρων, της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος:

Ο Επίτιμος Αρχηγός Λιμενικού Σώματος Ελληνικής - Ακτοφυλακής, Ναύαρχος Λ.Σ. ε.α. Θεόδωρος Κλιάρης,

Ο Διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης, Υποναύαρχος Λ.Σ. Τρύφωνας Κοντιζάς, καθώς και

Ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, Πλοίαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Χριστιανός για το ιδιαίτερα σημαντικό επιχειρησιακό έργο του.

Όπως είναι ήδη γνωστό περισσότεροι από 40.000 συνάνθρωποί μας διασώθηκαν από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής την τελευταία τετραετία σε περισσότερα από 1.200 περιστατικά.

Επίσης, από το 2019 έως και σήμερα, σε περισσότερες από 1.800 υποθέσεις, έχουν κατασχεθεί περίπου 7,5 τόνοι κατεργασμένης κάνναβης, περίπου 2,7 τόνοι ακατέργαστης κάνναβης και 619 κιλά κοκαΐνης.

Ως προς την δίωξη του λαθρεμπορίου, από το 2019 έως και σήμερα, σε 330 υποθέσεις, έχουν συλληφθεί 405 άτομα, ενώ έχουν κατασχεθεί 46 εκατ. τσιγάρα και 12,385 τόνοι καπνού, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 13 εκατ. ευρώ διαφυγόντες δασμούς.

Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης

Ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στην διάρκεια της ομιλίας του μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα και είναι αποφασισμένη να τα προστατεύσει.

Η Ελλάδα, πλέον πράττει το αυτονόητο. Προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της. Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος δρουν με αποφασιστικότητα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και με προτεραιότητα το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η Τουρκία αφήνει ανενόχλητα τα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, που όχι μόνο εκμεταλλεύονται δυστυχισμένους συνανθρώπους μας, αλλά και τους εκθέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο δεν θα υπήρχε, αν η Τουρκία τηρούσε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αν οι τουρκικές αρχές έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Τα αποτελέσματα του έργου του Λιμενικού Σώματος είναι εντυπωσιακά.

Η μείωση των μεταναστευτικών ροών, σε σχέση με το 2019, ξεπερνά το 80%.

Μόνο την τελευταία τετραετία, διασώθηκαν, σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, πάνω από 40.000 συνάνθρωποι μας.

Εξαρθρώθηκαν 19 κυκλώματα και έχουν συλληφθεί πάνω από 450 διακινητές.

Με 5.000 επιχειρήσεις, καταπολεμήθηκε η παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα.

Πίσω από τα πολλά και πολύ σημαντικά επιτεύγματα του Λιμενικού Σώματος, κρύβεται μια συστηματική, συλλογική προσπάθεια πάρα πολλών ανθρώπων, στους οποίους ανήκει και αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Αυτούς τους ανθρώπους τιμάμε σήμερα. Τιμούμε το αίσθημα ευθύνης και την τόλμη τους να επιχειρούν καθημερινά, ξεπερνώντας συχνά επικίνδυνες καταστάσεις, σε όλο το φάσμα του εύρους των αρμοδιοτήτων τους. Τιμούμε τον ανθρωπισμό και την υπερπροσπάθεια τους να σώσουν ανθρώπινες ζωές, που - δυστυχώς τα αδίστακτα κυκλώματα διακινητών, θέτουν καθημερινά σε θανάσιμο κίνδυνο».

Εξάλλου ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στην βράβευση των πέντε σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας που διέσωσαν συνανθρώπους τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Τιμάμε, επίσης, 5 νέους ανθρώπους, που σε μία τραγική στιγμή για την πατρίδα μας, στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, δεν λογάριασαν τον κίνδυνο, δεν υπολόγισαν τη δική τους ασφάλεια, και έσπευσαν να βοηθήσουν, σώζοντας δεκάδες συνεπιβάτες τους.

Ο Ανδρέας Αλικανιώτης, ο Μιχάλης Κλάψης, ο Αντώνης Σαράπης, ο Διαμαντής Προεστός και ο Δημήτρης Αράπης φοιτητές της σχολής Μηχανικών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Νέας Μηχανιώνας, με τη στάση τους, δίνουν μια αχτίδα ελπίδας, μέσα στην τραγωδία που ζήσαμε. Νέοι άνθρωποι που νοιάζονται για το συνάνθρωπο, που δεν υπολογίζουν τον κίνδυνο προκειμένου να βοηθήσουν, που δρουν με αυτοθυσία, αλτρουισμό και αποφασιστικότητα».

Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος στην διάρκεια χαιρετισμού του, μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής:

«Στα 104 χρόνια της Ιστορίας του το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή έχει προσφέρει πολλά στους νησιώτες μας, στους ναυτικούς μας, στην εθνική οικονομία.

Τα στελέχη του, έχουν σώσει χιλιάδες ζωές, έχουν καταπολεμήσει το έγκλημα, έχουν κάνει την Ελλάδα περήφανη, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Θα ήθελα πραγματικά από τα βάθη της καρδιά μου να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για όσα κάνετε για την πατρίδα, την κοινωνία, τους ανθρώπους.

Όλοι εσείς, γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, με την καθημερινή σας δράση εκπέμπετε το διπλό μήνυμα της πατρίδας μας: Προβολή ισχύος για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας και νομιμότητας αλλά ταυτόχρονα και προβολή συνεργασίας με όποιον γειτονεύει και βέβαια βοήθειας σε όποιον κινδυνεύει.

Στο πεδίο έχετε αποδείξει ότι βάζετε πάνω από όλα και από όλους τον άνθρωπο και έχετε σώσει εκατοντάδες ζωές. Η πατρίδα σας οφείλει πολλά και οι σημερινές βραβεύσεις σας είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε.

Κλείνοντας να μου επιτρέψετε να αναφερθώ στα πέντε αυτά παιδιά, που βραβεύουμε σήμερα και τα οποία έζησαν κάτι που μας στιγμάτισε όλους μας. Την μεγάλη τραγωδία των Τεμπών. Αυτά τα παιδιά που έσωσαν ζωές και ανέδειξαν τις μεγάλες αξίες της μεγάλης ελληνικής ναυτικής οικογένειας, γιατί είναι δόκιμοι του Εμπορικού Ναυτικού μας, αρχές, όπως η αλληλεγγύη και η αγάπη τους για τον συνάνθρωπο.

Δικό μας χρέος, ως Πολιτεία απέναντι στη μνήμη αυτών των παιδιών που χάθηκαν αλλά και για τις γενιές που έρχονται είναι να αλλάξουμε όλα αυτά που μας πληγώνουν και μας κρατούν πίσω».

Αρχηγός Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης

«Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, «κλήθηκε να διαχειριστεί εξαιρετικά μεγάλες ροές προσφύγων και μεταναστών δια θαλάσσης, ένα πρόβλημα που έχει πολλές αιτίες, αλλά και ιδιαίτερες δυσκολίες στην επιχειρησιακή του διάσταση».

Όμως», συνέχισε, «σε αγαστή συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία και τον Frontex, συνέβαλε με καταλυτικό τρόπο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, περιορίζοντας δραστικά τις ροές.

Αναφέρω χαρακτηριστικά», είπε, «ότι ο αριθμός των εισερχομένων δια θαλάσσης στον ελληνικό χώρο μειώθηκε από 875.000 άτομα το 2015 σε 87.500 το 2019 και 12.700 το 2022, αγγίζοντας ποσοστό μείωσης ύψους 80% κατά μέσο όρο.

Η σημερινή εκδήλωση», επεσήμανε, «είναι αφιερωμένη στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, προς τα οποία αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ από καρδιάς, και ειδικότερα στις γυναίκες και τους άνδρες που υπηρετούν στις Λιμενικές Αρχές του Ανατολικού Αιγαίου:

  • Αισθάνομαι ιδιαιτέρως υπερήφανος,
  • Σας ευχαριστώ καθέναν και καθεμία ξεχωριστά, και
  • Είμαι βαθιά ευγνώμων και πραγματικά συγκινημένος για το έργο σας, το θάρρος σας και την αυταπάρνησή σας.

Θέλω επίσης», συνέχισε, «να αποδώσω ένα ξεχωριστό και μεγάλο «ευχαριστώ» στους Κυβερνήτες και τα πληρώματα των σκαφών μας που διατρανώνουν την εθνική μας παρουσία σε κάθε σημείο των θαλασσινών συνόρων μας - από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Μεγίστη και που με κάθε περιπολία τους προσφέρουν όχι μόνον αρωγή, αλλά και αίσθημα ουσιαστικής ασφάλειας στους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών μας.

Η Πολιτεία και το Λιμενικό Σώμα είναι περήφανοι για σας. Τιμήσατε στο ακέραιο την εντολή που λάβατε.

Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο, ως άξιοι εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση και για τις επόμενες γενιές του.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι σήμερα δεν τιμώνται μόνον όσες και όσοι βραβεύονται, αλλά μαζί τους και τα περισσότερα από 2000 στελέχη που υπηρετούν στο Ανατολικό Αιγαίο», κατέληξε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ.κ. Δωρόθεος Β, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο Αντιπρόεδρος της ΒτΕ, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο εκπρόσωπος του Προέδρου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Δημήτριος Βρόντος, ο Επίτιμος Γενικός Γραμματέας ΙΜΟ, Ευθύμιος Μητρόπουλος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα - Μαρία Μιχαηλίδου, Εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, διαπιστευμένοι στην Ελλάδα Ξένοι Πρέσβεις, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρόλιας, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, οι Γενικοί Γραμματείς Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου Πάτροκλος Γεωργιάδης, εκπρόσωποι των Αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., Δήμαρχοι, ναυτιλιακοί παράγοντες και οι συγγενείς των βραβευθέντων.

Επισυνάπτεται λίστα με τους βραβευθέντες.

Σχετικές εικόνες