
Εντοπισμός και διάσωση 57 αλλοδαπών και σύλληψη των 2 αλλοδαπών διακινητών τους στην Αγία Γαλήνη - Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με τον εντοπισμό και διάσωση 59 αλλοδαπών νότια της Γαύδου - Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με τον εντοπισμό 129 αλλοδαπών στη Γαύδο – Εντοπισμός 36 αλλοδαπών στη Γαύδο – Εντοπισμός πυρομαχικού υλικού στην Κέρκυρα – Σύλληψη 2 αλλοδαπών στη Λέρο - Διακομιδή ασθενών
Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές της Αγίας Γαλήνης, των Καλών Λιμένων, του Κόκκινου Πύργου, της Παλαιόχωρας και της Χώρας Σφακίων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την παροχή συνδρομής σε λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή 30 ν.μ. νοτιοανατολικά της Γαύδου. Οι πενήντα εννέα (59) αλλοδαποί (όλοι άνδρες), περισυλλέγησαν από το φορτηγό (Φ/Γ) πλοίο «G ATLANTIC» σημαίας Νήσων Μάρσαλ, το οποίο ακολούθως προσέγγισε στον κόλπο Μεσσαράς. Από εκεί, οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν σε Ναυαγοσωστικό σκάφος (Ν/Γ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης. Στη συνέχεια, οδηγήθηκαν με λεωφορείο σε χώρο φιλοξενίας στο Ρέθυμνο, συνοδεία στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν ένας 17χρονος και ένας 29χρόνος αλλοδαπός (υπήκοοι Αιγύπτου), ως οι διακινητές των υπολοίπων κατά παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος στη χώρα), του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 (Διευκόλυνση) και του άρθρου 306 Π.Κ. (Έκθεση) και του άρθρου 45 Π.Κ. (Συναυτουργία). Σύμφωνα με τους αλλοδαπούς, εκκίνησαν τις βραδινές ώρες την 10.09.25 από παραλία στο Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά από 2.500 έως 4.000 ευρώ για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.
*****
Συνέχεια ενημέρωσης:
Αναφορικά με τον εντοπισμό και διάσωση 89 αλλοδαπών νότια της Γαύδου τις πρωινές ώρες χθες, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 18 και 25 ετών (υπήκοοι Ν. Σουδάν και Αιγύπτου αντίστοιχα) αναγνωρίστηκαν από τους επιβαίνοντες της λέμβου ως οι διακινητές που τους μετέφεραν έναντι χρηματικής αμοιβής από το Τομπρούκ της Λιβύης στην Ελλάδα και συνελήφθησαν για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος στη χώρα), του άρθρου 25 του Ν. 5038/23 (Διευκόλυνση) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν. 5079/2023 σε συνδυασμό με το άρθρο 45 του Π.Κ. (Συναυτουργία) και του άρθρου 306 του Π.Κ. (Έκθεση). Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας.
*****
Συνέχεια ενημέρωσης:
Αναφορικά με τον εντοπισμό 73 αλλοδαπών στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, από τη Λιμενική Αρχή των Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 18χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Ν. Σουδάν) για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος στη χώρα), του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 (Κώδικας μετανάστευσης) και του άρθρου 306 Π.Κ. (Έκθεση), καθώς αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής των υπολοίπων. Επιπρόσθετα, κατασχέθηκε μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας.
Επίσης, αναφορικά με τον εντοπισμό 56 αλλοδαπών στη Γαύδο, τις πρωινές ώρες χθες, από τη Λιμενική Αρχή των Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 19χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Ν. Σουδάν) για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος στη χώρα), του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 (Κώδικας μετανάστευσης) και του άρθρου 306 Π.Κ. (Έκθεση), καθώς αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής των υπολοίπων.
*****
Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Παλαιόχωρας ότι ένα σκάφος της δύναμης FRONTEX περισυνέλεξε τριάντα έξι (36) αλλοδαπούς (όλοι άνδρες), τους όποιους μετέφερε έξω από το λιμάνι Καραβέ της Γαύδου. Από εκεί, μετεπιβιβάστηκαν σε έτερο σκάφος της FRONTEX και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στη Γαύδο και στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας του Δήμου Γαύδου. Τις πρωινές ώρες σήμερα, οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ) στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, ενώ πρόκειται να οδηγηθούν σε προσωρινό χώρο φύλαξης στην Αγυιά Χανίων. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.
*****
Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Κέρκυρας για τον εντοπισμό ενός πυρομαχικού υλικού (πιθανόν οβίδα), στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Γαριτσάς. Από Περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ (ΠΛΣ) πραγματοποιήθηκε σήμανση του σημείου, το οποίο επιτηρείται με συνεχείς περιπολίες. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας ενημερώθηκε η αρμόδια Υπηρεσία για τις δικές της ενέργειες.
*****
Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Λέρου προέβησαν στη σύλληψη δύο 43χρονων αλλοδαπών (υπήκοοι Τουρκίας) για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/05 «Παράνομη είσοδος στη χώρα», του Ν. 5038/2023 (παρ. 6 του άρθρου 24) «Παράνομη κατοχή ταξιδιωτικού εγγράφου άλλου προσώπου» και του άρθρου 217 Π.Κ. «Πλαστογραφία». Συγκεκριμένα, πριν τον απόπλου ενός Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου από το λιμάνι της Λέρου με προορισμό το λιμάνι της Καλύμνου, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν τέσσερα (4) ταξιδιωτικά έγγραφα αμφιβόλου γνησιότητας και τέσσερα (4) εισιτήρια, ενώ στερούνταν εγγράφων που να δικαιολογούν τη νόμιμη είσοδο και παραμονή τους στη χώρα. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.
*****
Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διακομίστηκαν από το λιμάνι της Τήνου στο λιμάνι της Σύρου, με Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία 35χρονη και ένα νεογνό, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.